Proses perkawinan seekor  mega888  merupakan proses yang alami, anda tidak boleh mengatur waktu atau dimana anda akan menerimanya. Hal ini kerana adanya pengaruh daripada betina yang mempunyai siklus birahinya, jadi kita baru boleh membuat kucing kawin masa sang betina dalam keadaan birahi. Sedangkan untuk pejantan biasanya tidak ada masa birahi, sehingga jantan lebih siap kapanpun untuk melakukan perkawinan.

Mengenal Proses Kucing Kawin Agar Mendapat Keturunan Terbaik

Agar anda lebih mengetahui tahap semasa haiwan melakukan perkawinan, berikut ini kami bagikan beberapa langkah dari perkawinan ini.

  1. Saat sebelum bermulanya perkawinan biasanya pejantan akan menciumi alat kelamin lawan jenisnya.
  2. Setelah itu sang pejantan akan mendekap tubuh betinanya dari belakang dan pejantan akan menggigit leher belakangnya, dan saat inilah pejantan melakukan penetrasi kepada betina.
  3. Proses perkawinan ini biasanya akan berjalan sekitar 5 hingga 15 menit, dan saat ini penis pejantan akan mengendur dan terlepas dari kelamin betina. Dan untuk betina yang pertama kali melakukan perkawinan akan lebih berisik saat melakukan proses ini.
  4. Saat sudah selesai inilah pejantan dan betina akan membersihkan diri, mereka akan membersihkan dengan cara menjilati alat kelaminnya.

Perkawinan ini kadang-kadang berjalan lancar, apabila kedua kuccing akur dan tidak saling bertengkar. Namun kadang kala disertai dengan perkelahian, namun hal itu semua boleh diakali dengan memisahkannya pada dua kandang yang saling berdekatan. Memang proses perkawinan ini sedikit merepotkan bila anda melkakukannya secara manual, kerana proses ini harusnya berjalan secara alami. namun hal tersebut tidak berjalan sesuai dengan harapan, anda boleh memegangi si betina agar tidak gugup atau keluar selama diri ketika sedang dikawinkan. Dan usahakan untuk tidak membenarkan betina mengetahui pejantannya ketika sedang melakukan perkawinan.

Dalam satu hari, seekor pejantan mampu mengawini lebih daripada 2 betina. Dan bila anda mempunyai masa yang lebih, ada baiknya apabila anda memandikan kucinnya sebelum melakukan perkawinan. Dan itulah beberapa hal yang perlu anda perhatikan dan ketahui tentang proses perkawinan haiwan satu ini.